Pradžia Paslaugos ir kainos
Pradžia

Ką daryti, kad smagi iškyla gamtoje nesibaigtų žarnyno infekcija

Šiltuoju metų laiku ypač padažnėja bakterinių žarnyno ligų, kuriomis užsikrečiama nuo gyvūninės kilmės produktų ir užteršto vandens. Paprastai šios ligos pasireiškia pykinimu, vėmimu ar pilvo skausmais, tačiau kartais gali sukelti net smegenų uždegimą ar sepsį. Alytaus „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Evelina Zujienė pataria, ką daryti, kad smagi iškyla gamtoje nesibaigtų žarnyno infekcija:

  • rankas plaukite ne tik pasinaudoję tualetu ar prieš ruošdami maistą, bet ir jį gamindami;
  • kuo dažniau valykite virtuvės stalų ir pjaustymo lentelių paviršius bei įrankius;
  • žalią mėsą, daržoves ar paruošus produktus pjaustykite ant atskirų lentelių;
  • nepamirškite nuolat dezinfekuoti kempinėlių ir šluosčių;
  • greitai gendantį maistą (karšto rūkymo mėsą ar salotas) visuomet laikykite krepšyje su šaldymo įranga;
  • venkite nepasterizuoto, nevirinto pieno ir jo produktų, o vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą visuomet kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu;
  • gaminamą patiekalą, ypač mėsą, paukštieną ar jūros gėrybes, gerai išvirkite ar iškepkite.

Vis dėlto jei ilgiau nei tris dienas laikosi aukšta (virš 38 °C) kūno temperatūra, viduriuojate su krauju ar gleivėmis, vemiate, jaučiate sausumą burnoje, galvos svaigimą, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Atgal